Presentació

Muret és una de les rares batalles que capgiraren la història. La Corona d’Aragó hagué d’orientar la seva expansió cap al sud i cap al mar, França esdevingué una gran potència i l’Església pogué somiar una teocràcia europea.

La cultura i la literatura segueixen, en general, dinàmiques autònomes i en aquests àmbits la desfeta es retardà mig segle. A la fi, l’occità deixà de ser una llengua literària i la conservació del seu llegat es degué en bona part a la fidelitat dels lletraferits catalans i occitans. La cultura cortesa trobà vies de futur a França i a Itàlia, però hagué de reorientar profundament els seus conceptes fonamentals.

Les línies generals d’aquests moviments quedaren ben establertes des de la historiografia romàntica. Amb tot, l’enriquiment constant de la metodologia històrica i filològica, les aportacions de fonts documentals i la dedicació d’una munió d’investigadors de tots els països ens permet replantejar nombrosos aspectes que creiem ja segurs i consolidats.

Vuit-cents anys són molts anys, però el passat viu en nosaltres, determina el marc de les nostres expectatives i condiciona les eleccions col·lectives. Revisar el nostre passat és reafirmar el nostre futur.